fbpx

Det viktigaste i glasögon är glasen

Närsynthet, långsynthet, ålderssynthet – det finns många synfel som kan begränsa vår visuella uppfattning. I de flesta fall kan ett par optimalt tillpassade glasögon med rätt glas hjälpa dig att se tydligt igen. Vilken typ av glas passar då bäst för vilket synfel? Det viktigaste i ett par glasögon är själva glasen, och det finns enormt många typer att välja mellan. Här kan du läsa om huvudkategorierna.

Vi har ett brett utbud av glas och samarbetar med ledande glastillverkare inom optik. Här kan du läsa om våra varumärken.

Varmt välkommen till någon av Synologens butiker. Våra experter ser fram emot att hjälpa dig i valet av dina nästa glas.

Enkelslipade - Enstyrkeglas

Enstyrkeglas är vanliga glasögonglas med samma styrka över hela glaset – för dig som är närsynt, översynt och/eller astigmatisk. De hjälper dig att se klart på bestämda avstånd t.ex. när du läser, tittar på tv eller kör bil. Enstyrkeglas finns i diverse kvaliteter och med olika egenskaper och ytbehandlingar.

Progressiva glas

Progressiva glas är individuellt anpassade glas med olika styrkor som ger dig perfekt skärpa på alla avstånd. De progressiva glasen har styrkor för när-, mellan- och avståndszonen i ett och samma glas med sömlös övergång.

Kvaliteten på progressiva glas varierar mycket och finns därmed i många olika prisklasser. Den viktigaste skillnaden är hur stort läsfält du får, anpassningen till individuella egenskaper samt vilken ytbehandling glaset har.

Dubbelslipade glas - bifokala och trifokala

Bifokala är avståndsglas med en infälld ruta i, med styrka för närseende. Trifokala glas är avståndsglas med två infällda rutor; en för mellanavståndsseende och en för närseende. Dessa används när progressiva glas inte är lämpade.

Arbetsplatsglas

Glas som är anpassade till just dina synbehov på jobbet och optimerade för alla avstånd som krävs för att jobba framför t.ex. en datorskärm.

Slipade solglas

Solglas med styrka. Solglasen kan vara enfärgade, gradalfärgade eller ha spegelglas. De kan också vara polariserande och motverkar då de ljusreflexer och speglingar som uppstår när solens strålar träffar våta vägbanor, vattenytor eller metallytor.

Fotokromatiska glas

Fotokromatiska glas mörknar i solljus. De finns både som enkelslipade och progressiva glas. Vanliga glasögon och solglasögon, allt i ett!