fbpx

Synfel och synkorrektion

Vilket seende har du?

Synfel drabbar många människor det är faktiskt vanligare att det förekommer någon sorts avvikelser för ögats förmåga att se normalt.

Att se helt normalt utan hinder eller Synhjälpmedel är trots allt ganska ovanligt. SynfelDet här kan såklart bero på många olika saker där faktorer som kan påverka våra ögon negativt kan vara.

  • Ålder: Ögonen fungerar precis som övriga kroppen det vill säga att alla åldras och så även våra ögon, på sikt kan det även leda till att din syn försämras.
  • Ärftlighet: Även om ett synfel kan vara ärftligt betingade så har sättet vi använder våra ögon på också en stor betydelse.
  • Sjukdomar: Kan skada din ögonhälsa och därmed orsaka ett synfel.
  • Läkemedel: För att inte skada din ögonhälsa är det viktigt att vara försiktig med vilka läkemedel du använder därför att en del kan skada din syn.

Här berättar vi kort om de olika synvarianterna och vilka synlösningar som finns.

Olika synfel och lösningar

Vilka eller vilken synlösning du bör välja är mycket av en smaksak och beror även på vilket synfel du har.

För de flesta människor kan en dag bestå av jobb, fritid, träning och bilkörning men även andra saker kan förekomma.

Det kan då finnas tillfällen där den ena synlösningen kanske passar bättre än den andra.

Du behöver alltså inte välja mellan de olika Synhjälpmedlen det vill säga glasögon eller kontaktlinser.

Väljer man att använda både glasögon och linser så får man en mycket större flexibilitet och frihet.

Hitta din lokala optiker här för att boka en tid för en synundersökning. Med andra ord så måste du besöka en av våra butiker för att kunna boka tid för att se om du har något synfel eller inte.

Våra optiker är väldigt duktiga med mycket erfarenhet av att hjälpa kunder att se bättre.

Varmt välkommen till Synologen

 

 

 

Normalsynthet

Knappt en femtedel av alla svenskar är normalsynta (emmetropa). Det innebär att ljuset bryter helt rätt och fokuseras exakt till makula i gula fläcken på näthinnan, när man ser på ett objekt på oändligt avstånd. Ingen människa är normalsynt genom hela livet. Vi föds lite översynta och när ögonen sedan åldras förändras deras funktion och brytförmåga.

Närsynthet korrigeras med: glasögon med minusglas, kontaktlinser med minusstyrkor, nattlinser, ortokeratologilinser eller refraktiv kirurgi: (metoder som t.ex. laser, ICL, RLE)*.

Översynthet korrigeras med: glasögon med plusglas, kontaktlinser med plusstyrkor eller refraktiv kirurgi: (metoder som t.ex. laser, ICL, RLE)*.

Översynthet

Omkring en femtedel av alla svenskar är översynta. Översynthet (hyperopi eller långsynthet) kännetecknas av att du har svårt att se tydligt på nära håll, vilket beror på att din ögonglob är för kort i förhållande till det optiska systemets brytningskraft, eller att brytkraften är för svag i förhållande till ögonglobens längd. Ljuset bryts då bakom näthinnan istället för på. Översynthet kan vara nedärvd.

Närsynthet

Ungefär en tredjedel av alla svenskar är närsynta. Närsynthet (myopi) beror på att din ögonglob är för lång i förhållande till det optiska systemets brytningskraft. Ljuset bryts då framför näthinnan istället för på. Resultatet blir att du får svårt att se på långt håll och därför måste kisa, vilket kan leda till spänningshuvudvärk och trötthet i ögonen. Närsynthet utvecklas oftast mellan 10- och 20-årsåldern, när ögat fortfarande växer, för att sedan stabiliseras. Det enda kända sättet för att bromsa utvecklingen av närsynthet är att bära nattlinser eller ortokeratologilinser.

Astigmatism

Astigmatism uppstår om hornhinnan eller linsen i ögat inte är jämt krökt i alla riktningar. Resultatet kan bli att raka linjer ser ut att vara dubbla och att det man ser blir utdraget. Detta fenomen hör vanligtvis ihop med närsynthet eller översynthet och kallas ofta felaktigt för brytningsfel. Astigmatism är till viss del ärftligt och ungefär en av sex svenskar har det.

Korrigeras med: glasögon med toriska glas, så kallade cylinderstyrkor, kontaktlinser med toriska styrkor, cylinderstyrkor, refraktiv kirurgi: (metoder som t.ex. laser, ICL, RLE)*.

* Laser – hornhinnans yta omformas med olika operationsmetoder. ICL – en konstgjord extralins opereras in mellan regnbågshinnan och ögats naturliga lins. RLE – ögats naturliga lins ersätts med en konstgjord lins.

Ålderssynhet

Ålderssynthet (presbyopi) är lika naturligt som att vi blir äldre och märks genom att det blir svårt och jobbigt att växla fokus mellan långt och nära håll. Orsaken är att ögats lins med åren förlorar sin elasticitet och får svårare att ändra form. Ålderssynthet börjar som regel märkas i 45-årsåldern. Den tilltar sedan med stigande ålder men stabiliserar sig i 60-årsåldern.

Ålderssynthet korrigeras med: läs-, progressiva- eller rumsprogressiva glasögon eller med progressiva kontaktlinser. Det finns många olika möjligheter. Ibland väljer man en lösning som går ut på att bära en bifokal kontaktlins på sitt ena öga och en vanlig kontaktlins på sitt andra. Det finns även andra kontaktlinslösningar samt refraktiv kirurgi.

Dubbelseende

Dubbelseende och astenopiska besvär korrigeras med specialslipade glasögon. De mer sällsynta kraftiga skelningarna behandlas med operation. Små barn behandlas ibland med ”lapp för ögat”.