fbpx

Nyheter och pressmeddelanden

Detta är Synologen AB:s pressrum. Här samlar vi pressmeddelanden, pressbilder samt annat som kan vara relevant för media.

Är du journalist eller representerar media, kontakta oss gärna!


Experter från hela Europa ska samlas i Sverige för att diskutera barns försämrade ögonhälsa

TIS, NOV 18, 2021 09:01 CET
Ökningen av närsynthet och samsynsproblem bland barn kan få stora konsekvenser för skolgången och kan misstas för dyslexi eller andra diagnoser. Detta larmar forskare, ögonläkare och optiker om.

Läs mer här >>


Fler unga blir närsynta

TIS, SEP 14, 2021 10:01 CET

Enligt samstämmiga uppgifter runt om i världen så ökar närsyntheten hos unga. Närsynthet kan leda till glaukom eller lossad näthinna. ”Förr var barn ute och lekte mer och tittade på långt håll”, säger Johan Grönvall, optiker.

Hör inslaget i Sveriges Radio här >>


Barn i skolan

Drastiskt försämrad ögonhälsa hos barn leder till koncentrationssvårigheter i skolan

TORS, SEP 02, 2021 11:22 CET

Allt fler barn lider av närsynthet i Sverige och världen – ett problem som ökat stort de senaste åren. Samtidigt ökar även samsynproblematiken hos barn, som påverkar ögonens förmåga att fokusera blicken. Nu vill 350 optiker inom medlemsorganisationen Synologen uppmärksamma den försämrade ögonhälsan hos barn. Synproblemen kan leda till koncentrationssvårigheter i skolan och orsaka allvarliga ögonsjukdomar.

Läs hela pressmeddelandet här >>


Torra Ögon

Var femte person lider av torra ögon – utan att veta om det

MÅN, JUL 26, 2021 13:17 CET

Brukar dina ögon rinna i tid och otid eller bli grusiga när du vaknar på morgonen? Vad många inte vet är att det oftast beror på att ögonen är torra och inte tvärtom. Torra ögon är ett vanligt besvär som drabbar cirka 20 procent av befolkningen. Värst drabbade är kvinnor på grund av hormonell obalans. Ökad skärmtid, vitaminbrist, ålder, uttorkning och luftföroreningar kan också vara bidragande faktorer till att allt fler får torra och irriterade ögon.

Läs hela pressmeddelandet här >>


Synförändringar vanligt hos långtidssjuka i Covid-19

ONS, APR 07, 2021 13:41 CET

Pågående forskning pekar på att uppemot 25–40 procent av de som har långvariga besvär efter covid-19 drabbas av synförändringar. Dessa problem kan försvåra återgång till arbete och vardagliga aktiviteter. Medlemsorganisationen Synologen är nu Sveriges första optiker som har fått en utbildning för att upptäcka och behandla covid-19 relaterade symptom.

Läs hela pressmeddelandet här >>


Gabriella Ödman
Är du intresserad av mediamaterial med Synologen?

Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Gabriella Ödman
Head of Communications
gabriella@synologen.se
08-440 73 54