fbpx

Nyheter och pressmeddelanden

Detta är Synologen AB:s pressrum. Här samlar vi pressmeddelanden, pressbilder samt annat som kan vara relevant för media.

Är du journalist eller representerar media, kontakta oss gärna!

Skärmbild

Kunskap om synproblem minskar risken för jaktolyckor

MON, MAJ 13, 2024 11:10 CET
Som jägare måste man vara medveten om sin omgivning och ha bra syn för att undvika olyckor. Synologen medverkar på årets Jaktmässa för att lyfta frågan om jakt och ögonhälsa.

Läs mer här >>


Skärmbild

Digital ögontrötthet ökar i skärmarnas era

TOR, FEB 15, 2024 08:30 CET
Hur vi läser har genomgått förändringar, men våra ögon har inte förändrats. Skärmläsning ställer vår syn inför nya utmaningar och ”digital ögontrötthet” blir allt vanligare, berättar Synologens expert.

Läs mer här >>


Gustav Stålhammar

AI och optiker kan rädda fler från ögoncancer

TOR, JAN 31, 2024 13:12 CET
Uvealt melanom, som är en form av ögoncancer, är en tumörsjukdom med hög dödlighet. Med hjälp av ett nytt AI-verktyg kan ögonläkare hitta de farliga tumörerna i ett tidigare skede. För att fånga upp dessa patienter behöver ögonsjukvården och optiker arbeta ihop. Detta berättade Gustav Stålhammar i samband med Synologen Academy Weekend.
Fotograf Johanna Hanno/S:t Eriks Ögonsjukhus 

Läs mer här >>


Johan Grönvall

Utbildning av skolsköterskor i Ängelholm

FRE, MARS 24, 2023 10:26 CET
Synproblem hos barn blir allt vanligare. I Ängelholm har Barn- och elevhälsan tagit hjälp av optiker för att öka kunskaperna om barn i riskzon för stark närsynthet. Syftet är att upptäcka fler barn och bromsa utvecklingen av deras synfel.

Läs mer här >>


Kliniskt ansvarig på Synologen

TIS, SEP 20, 2022 08:42 CET
Synologen har anställt en kliniskt ansvarig. Sara Wittskog har en bred bakgrund från ögonsjukvården, optikbutik och leverantörsled. Hon kommer att leda organisationens kunskaps- och utvecklingsarbete.

Läs mer här >>


Ohållbart att göra glasögon till slit och släng

TORS, MARS 31, 2022 17:16 CET
Alla branscher har ett ansvar klimatet och miljön. Trots det driver optikerkedjor kampanjer av typen ”köp 3 betala för 2”. I stället för att göra glasögon till en slit och släng-produkt borde fler aktörer arbeta med kvalitetsfokus och därmed bidra till en mer hållbar utveckling.

Läs mer här >>


Banbrytande forskning – utvecklingen av närsynthet kan minskas med 60 procent

MÅN, MARS 16, 2022 11:16 CET
Allt fler drabbas av ögonproblem. Enligt Världshälsoorganisationen kommer varannan person att vara närsynt år 2050. Nu visar färska studier att det går att minska utvecklingen av närsynthet med 60 procent med hjälp av ett nytt slags glas.

Läs mer här >>


Besök hos optiker viktigt för att bromsa obotlig ögonsjukdom

TORS, MARS 03, 2022 15:11 CET
Den obotliga ögonsjukdomen kroniskt glaukom – även känd som grön starr – kommer smygande och leder i värsta fall till blindhet. Många bär på sjukdomen, som är ärftlig och måste behandlas snabbt. Det vanligaste symptomet är ett högt tryck i ögat som upptäcks vid ett besök hos en optiker.

Läs mer här >>


Två nya styrelseledamöter i Synologen

FRE, FEB 04, 2022 15:27 CET
Synologen utökar styrelsen med extern kompetens. Viktoria Höglund och Daniel Lindin tillför erfarenheter från både hälsosektorn och handeln. Med förstärkningen vill Synologen öka konkurrenskraften för sina medlemmar.

Läs mer här >>


Trötta barnögon ger sämre skolresultat

FRE, DEC 31, 2021 11:01 CET
Synproblemen bland barn ökar, något som oroar optiker och forskare då de kan leda till ögonskador, koncentrationsproblem och försämrade skolresultat.

Läs mer här >>


Experter från hela Europa ska samlas i Sverige för att diskutera barns försämrade ögonhälsa

TIS, NOV 18, 2021 09:01 CET
Ökningen av närsynthet och samsynsproblem bland barn kan få stora konsekvenser för skolgången och kan misstas för dyslexi eller andra diagnoser. Detta larmar forskare, ögonläkare och optiker om.

Läs mer här >>


Fler unga blir närsynta

TIS, SEP 14, 2021 10:01 CET

Enligt samstämmiga uppgifter runt om i världen så ökar närsyntheten hos unga. Närsynthet kan leda till glaukom eller lossad näthinna. ”Förr var barn ute och lekte mer och tittade på långt håll”, säger Johan Grönvall, optiker.

Hör inslaget i Sveriges Radio här >>


Barn i skolan

Drastiskt försämrad ögonhälsa hos barn leder till koncentrationssvårigheter i skolan

TORS, SEP 02, 2021 11:22 CET

Allt fler barn lider av närsynthet i Sverige och världen – ett problem som ökat stort de senaste åren. Samtidigt ökar även samsynproblematiken hos barn, som påverkar ögonens förmåga att fokusera blicken. Nu vill 350 optiker inom medlemsorganisationen Synologen uppmärksamma den försämrade ögonhälsan hos barn. Synproblemen kan leda till koncentrationssvårigheter i skolan och orsaka allvarliga ögonsjukdomar.

Läs hela pressmeddelandet här >>


Torra Ögon

Var femte person lider av torra ögon – utan att veta om det

MÅN, JUL 26, 2021 13:17 CET

Brukar dina ögon rinna i tid och otid eller bli grusiga när du vaknar på morgonen? Vad många inte vet är att det oftast beror på att ögonen är torra och inte tvärtom. Torra ögon är ett vanligt besvär som drabbar cirka 20 procent av befolkningen. Värst drabbade är kvinnor på grund av hormonell obalans. Ökad skärmtid, vitaminbrist, ålder, uttorkning och luftföroreningar kan också vara bidragande faktorer till att allt fler får torra och irriterade ögon.

Läs hela pressmeddelandet här >>


Synförändringar vanligt hos långtidssjuka i Covid-19

ONS, APR 07, 2021 13:41 CET

Pågående forskning pekar på att uppemot 25–40 procent av de som har långvariga besvär efter covid-19 drabbas av synförändringar. Dessa problem kan försvåra återgång till arbete och vardagliga aktiviteter. Medlemsorganisationen Synologen är nu Sveriges första optiker som har fått en utbildning för att upptäcka och behandla covid-19 relaterade symptom.

Läs hela pressmeddelandet här >>


Joel Nyman
Är du intresserad av mediamaterial med Synologen?

Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Joel Nyman
Marknadsansvarig
joel@synologen.se
08-440 73 56

Kunskap om synproblem minskar risken för jaktolyckor
Som jägare måste man vara medveten om sin omgivning och ha bra syn för att undvika olyckor. Synologen medverkar på årets Jaktmässa för att lyfta frågan om jakt och ögonhälsa.

- Synen är extra viktig vid jakt. Inte bara för att kunna upptäcka djur och navigera i omgivningen utan också för att vara uppmärksam på människor i närheten, säger optikern och jägaren John Hasselgren.
#jaktmässa
#synologen
#sverigesfriaoptiker
...

19 0

I onsdags morse var det åter igen vår kliniska frukost!🤓☕ Månadens föreläsning lockade många! Den var passande nog kring just OCT:er, som vi tidigare i veckan testat av. Under föreläsningen gick Helena Trotzig igenom hur man ska tolka dessa näthinneskanningar som OCT:er tar. Gedigen kunskap och bra utrustning är viktigt för oss och våra medlemmar!💡✨ Tack Helena för din gedigna kunskap i ämnet!👏 #Synologen #Sverigesfriaoptiker #OCT #frukostföreläsning #utbildning #ögonhälsa ...

25 0

Nu har vi landat från givande regionmöten!🤓 Denna veckan mötte vi våra medlemmar i Norr, Öst och Stockholm. Det är alltid lika utvecklande och roligt att ses!💡✨ Nästa vecka väntar Region Väst och Syd, det ser vi mycket fram emot!
#Synologen #Sverigesfriaoptiker #regionmöte #utveckling #sammanhållning
...

39 0

Den 10–16 mars 2024 är det den årliga Världsglaukomveckan!🍀 Glaukom är en komplex sjukdom som drabbar synnerven. Ögonsjukdomen är den vanligaste orsaken till obotlig blindhet i världen. 💡Tanken med Världsglaukomveckan är att sprida kunskap om sjukdomen. 📍Målet är att fler patienter ska upptäckas i tid och få en ännu bättre vård!❤️
Fakta om glaukom:
👁 Cirka 100 000 personer i Sverige har diagnosen glaukom.
👁 Cirka 100 000 personer är odiagnostiserade.
👁 Förhöjt ögontryck, ålder och ärftlighet är de största riskfaktorerna.
Glaukom kan enkelt upptäckas hos optikern vid en utförlig ögonhälsoundersökning! Boka in din kontroll idag!
#Synologen #Sverigesfriaoptiker #Glaukom #Världsglaukomveckan #ögonhälsoundersökning
...

21 1

I morse var det åter igen dags för Synologens kliniska frukostföreläsning☕ Anna-Caisa Söderberg pratade om myopiutveckling och den pågående forskningen som nu sker i Sverige. Hon ingår i ett forskningsteam med KI och KTH. Deras forskningsprojekt kring myopi på svenska barn kommer pågå de kommande 6-8 åren. Dessa resultat väntar vi spänt på!🤓
#Synologen #Sverigesfriaoptiker #kliniskfrukostföreläsning #myopi #barn #forskning
...

12 0

Idag var det åter dags för Sara att ha patientpass med KI-studenterna🤓 Denna gången var det med DO- och Magisterstudenterna. En av patienterna uteblev så Sara fick hoppa in som patient och vilken djupdykande ögonhälsoundersökning hon fick🤩 Så grymma studenter! Tack! #Synologen #Sverigesfriaoptiker #karolinskainsitutet #studenter #handledning #optometrister ...

23 0

Idag har Pierre och Sara varit och träffat Optikerassistent-studenterna på Folkuniversitetet i Uppsala. En mycket trevlig och frågvis grupp!🤓 Till sommaren är de redo för nästa steg ut i arbetslivet! Vi önskar dem all lycka här framåt!🌟
#Synologen #Sverigesfriaoptiker #utbildning #optikerassistenter
...

35 0

Hur ofta tar du paus från skärmen du tittar på nu?👁️👁️ Dagens digitala livsstil sätter våra ögon på prov️. Ett tips är att tänka på 20-20-20-regeln! Var 20:e min, titta på långt håll i minst 20 sekunder. På HRnytt kan du läsa alla Saras 5 tips om hur du minskar risken för ögontrötthet.🤩
#Synologen #Sverigesfriaoptiker #HR #digitallivsstil #tips
...

21 0

Såhär taggade var Sara och Pierre idag när de fick träffa studenterna på @tucyrkeshogskola och fick prata egenföretagande!🤩 #Synlogen #sverigesfriaoptiker #tucyrkeshögskola #optikerassistenter #studenter ...

65 3

Igår var Sara från oss tillbaka på KIs Optikerutbildning för handledning till studenterna. På schemat var det patientpass för ett grymt gäng 3:or!🤩 Zena här, är snart klar optiker💫 Hon spånar om framtiden och vad hon vill fördjupa sig inom. Det är otroligt roligt att få följa studenternas kliniska resa och höra deras tankar framåt!🤓💡🌟 Något annat kul på utbildningen är att vi numera hittar vår samsynsexpert Lena, som lärare där!🤩
#Synologen #karolinskainstitutet #Optikerutbildningen #studenter #utveckling
...

30 0

Denna morgonen startade vi inom Synologen med att lyssna på ett väldigt givande föredrag av Elin Bergling från KI. Dagens ämne var Handläggning av Öppenvinkelglaukom för oss Optiker. Ett otroligt viktigt ämne, då dessa kunder med någon typ av Glaukommisstanke är vanligt förekomna i vår kliniska vardag. Detta var första föreläsningen i år för vår föreläsningsserie, Kliniska frukostar. Sista onsdagen i månaden samlas vi inom Synologen för att ta del av ett nytt, spännande kliniskt område.
#Synologen #Sverigesfriaoptiker #kliniskfrukostföreläsning #KI #utbildning #Glaukom
...

15 0

Vi är otroligt stolta över att ha så många duktiga och drivna personer inom Synologen!🤓🌟👏 Under årets Optikmässa delades två nya stipendium ut🏆✨ Det ena riktade sig mot en etablerad person i branschen och det andra mot ett nytt initiativ eller nytillskott. Båda två ska ha inspirerat branschen och drivit den framåt🚀✨ De nominerade var många och juryn valde ut två, för oss, välkända personer!😍 Grattis säger vi till Anette Löv, delägare till @martensson.optik och Therese Westerlund, anställd på @optiker_alma. Grymt jobbat båda två!🌟🏆👏
#Synologen #Sverigesfriaoptiker #SOLF #stipendium #optikmässan
...

51 2

Stämningen på årets Optikmässa var på topp!🥰
✨Se efter här själva!😉
#Synologen
#Sverigesfriaoptiker
#Optikmässan
...

45 1