fbpx

Nyheter och pressmeddelanden

Detta är Synologen AB:s pressrum. Här samlar vi pressmeddelanden, pressbilder samt annat som kan vara relevant för media.

Är du journalist eller representerar media, kontakta oss gärna!

Johan Grönvall

Utbildning av skolsköterskor i Ängelholm

FRE, MARS 24, 2023 10:26 CET
Synproblem hos barn blir allt vanligare. I Ängelholm har Barn- och elevhälsan tagit hjälp av optiker för att öka kunskaperna om barn i riskzon för stark närsynthet. Syftet är att upptäcka fler barn och bromsa utvecklingen av deras synfel.

Läs mer här >>


Kliniskt ansvarig på Synologen

TIS, SEP 20, 2022 08:42 CET
Synologen har anställt en kliniskt ansvarig. Sara Wittskog har en bred bakgrund från ögonsjukvården, optikbutik och leverantörsled. Hon kommer att leda organisationens kunskaps- och utvecklingsarbete.

Läs mer här >>


Ohållbart att göra glasögon till slit och släng

TORS, MARS 31, 2022 17:16 CET
Alla branscher har ett ansvar klimatet och miljön. Trots det driver optikerkedjor kampanjer av typen ”köp 3 betala för 2”. I stället för att göra glasögon till en slit och släng-produkt borde fler aktörer arbeta med kvalitetsfokus och därmed bidra till en mer hållbar utveckling.

Läs mer här >>


Banbrytande forskning – utvecklingen av närsynthet kan minskas med 60 procent

MÅN, MARS 16, 2022 11:16 CET
Allt fler drabbas av ögonproblem. Enligt Världshälsoorganisationen kommer varannan person att vara närsynt år 2050. Nu visar färska studier att det går att minska utvecklingen av närsynthet med 60 procent med hjälp av ett nytt slags glas.

Läs mer här >>


Besök hos optiker viktigt för att bromsa obotlig ögonsjukdom

TORS, MARS 03, 2022 15:11 CET
Den obotliga ögonsjukdomen kroniskt glaukom – även känd som grön starr – kommer smygande och leder i värsta fall till blindhet. Många bär på sjukdomen, som är ärftlig och måste behandlas snabbt. Det vanligaste symptomet är ett högt tryck i ögat som upptäcks vid ett besök hos en optiker.

Läs mer här >>


Två nya styrelseledamöter i Synologen

FRE, FEB 04, 2022 15:27 CET
Synologen utökar styrelsen med extern kompetens. Viktoria Höglund och Daniel Lindin tillför erfarenheter från både hälsosektorn och handeln. Med förstärkningen vill Synologen öka konkurrenskraften för sina medlemmar.

Läs mer här >>


Trötta barnögon ger sämre skolresultat

FRE, DEC 31, 2021 11:01 CET
Synproblemen bland barn ökar, något som oroar optiker och forskare då de kan leda till ögonskador, koncentrationsproblem och försämrade skolresultat.

Läs mer här >>


Experter från hela Europa ska samlas i Sverige för att diskutera barns försämrade ögonhälsa

TIS, NOV 18, 2021 09:01 CET
Ökningen av närsynthet och samsynsproblem bland barn kan få stora konsekvenser för skolgången och kan misstas för dyslexi eller andra diagnoser. Detta larmar forskare, ögonläkare och optiker om.

Läs mer här >>


Fler unga blir närsynta

TIS, SEP 14, 2021 10:01 CET

Enligt samstämmiga uppgifter runt om i världen så ökar närsyntheten hos unga. Närsynthet kan leda till glaukom eller lossad näthinna. ”Förr var barn ute och lekte mer och tittade på långt håll”, säger Johan Grönvall, optiker.

Hör inslaget i Sveriges Radio här >>


Barn i skolan

Drastiskt försämrad ögonhälsa hos barn leder till koncentrationssvårigheter i skolan

TORS, SEP 02, 2021 11:22 CET

Allt fler barn lider av närsynthet i Sverige och världen – ett problem som ökat stort de senaste åren. Samtidigt ökar även samsynproblematiken hos barn, som påverkar ögonens förmåga att fokusera blicken. Nu vill 350 optiker inom medlemsorganisationen Synologen uppmärksamma den försämrade ögonhälsan hos barn. Synproblemen kan leda till koncentrationssvårigheter i skolan och orsaka allvarliga ögonsjukdomar.

Läs hela pressmeddelandet här >>


Torra Ögon

Var femte person lider av torra ögon – utan att veta om det

MÅN, JUL 26, 2021 13:17 CET

Brukar dina ögon rinna i tid och otid eller bli grusiga när du vaknar på morgonen? Vad många inte vet är att det oftast beror på att ögonen är torra och inte tvärtom. Torra ögon är ett vanligt besvär som drabbar cirka 20 procent av befolkningen. Värst drabbade är kvinnor på grund av hormonell obalans. Ökad skärmtid, vitaminbrist, ålder, uttorkning och luftföroreningar kan också vara bidragande faktorer till att allt fler får torra och irriterade ögon.

Läs hela pressmeddelandet här >>


Synförändringar vanligt hos långtidssjuka i Covid-19

ONS, APR 07, 2021 13:41 CET

Pågående forskning pekar på att uppemot 25–40 procent av de som har långvariga besvär efter covid-19 drabbas av synförändringar. Dessa problem kan försvåra återgång till arbete och vardagliga aktiviteter. Medlemsorganisationen Synologen är nu Sveriges första optiker som har fått en utbildning för att upptäcka och behandla covid-19 relaterade symptom.

Läs hela pressmeddelandet här >>


Joel Nyman
Är du intresserad av mediamaterial med Synologen?

Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

Joel Nyman
Marknadsansvarig
joel@synologen.se
08-440 73 56